(Aktuelt Fredag 6. april 2001)
AVISDØD. Fagbevægelsen besluttede i går at sige farvel til dagbladet Aktuelt. Lukningen af det 130 år gamle blad kritiseres af medieforsker og bestyrelsesmedlem Preben Sepstrup for at være forhastet
Af Lars Olsen og Thomas Flensburg
Journalisterne fra andre medier belejrede Mediehuset på Kalvebod Brygge allerede fra morgenstunden. Medarbejderne blev mødt af tv-hold, som bad om kommentarer.
Men først i aftes klokken halv syv fik medarbejderne på et møde officielt besked om, at det 130 år gamle Aktuelt mister sit LO-tilskud på 60 millioner kroner. Det betyder reelt en lukning af avisen.
»Konsekvensen af, at vi ikke yder tilskud længere, er, at Aktuelt formentlig må lukke. Jeg vil ikke foregøgle jer nogen anden situation end den, at bladet formentlig vil lukke,« sagde LO-formand Hans Jensen, der også er formand for A-pressens bestyrelse, til de trykkede medarbejdere.
Hans Jensen roste Aktuelts journalistik i høje toner.
»Vi har udgivet en avis, der indholdsmæssigt har svaret til bestyrelsens forventninger. Vi har ændret avisens indhold og skiftet redaktør for at udgive en avis, som kunne opnå to ting. Det ene er gennemslagskraft i samfundsdebatten. Det er lykkedes på en meget, meget smuk vis, som jeg gerne vil kvittere for. Det andet er, at vi gerne ville have, at vi solgte nogle flere. Og det sidste har det knebet ganske alvorligt med. I grove træk har vi mistet 1000 abonnenenter i hvert af de år, omlægningen har stået på,« sagde Hans Jensen.
På medarbejdermødet kom det til en skarp meningsudveksling mellem Hans Jensen og chefredaktør Anders Jerichow, som ikke mente, at alle muligheder for at føre avisen videre var udtømte.
Ordkrigen blev endnu skarpere på det efterfølgende pressemøde mellem Anders Jerichow på den ene side og på den anden side Hans Jensen, formanden for Aktuelts bestyrelse, Knud Heinesen, og direktør i A-Pressen Bjarne Salomonsen.
»Jeg mener, at der er løsninger, som ikke er blevet undersøgt til bunds. Man kunne have udgivet Aktuelt for væsentligt færre penge. Vi kunne have levet godt som en mindre avis. Det er der andre, der gør. Jeg kan ikke anfægte ejernes ret til at lukke avisen, men jeg er uenig,« sagde Anders Jerichow.
»Jeg kan godt forstå chefredaktøren følelsesmæssigt, men efter alt hvad vi har prøvet, mener jeg ikke, at der er nogen realistiske muligheder tilbage,« sagde Bjarne Salomonsen.
Til medarbejderne gjorde Hans Jensen det helt klart, at alle muligheder var prøvet.
»Det, chefredaktøren lige har høstet et begejstret bifald for, er useriøst. Ved I, hvad det vil give i yderligere indtægter at flytte fra det her hus. To-en-halv-million kroner. Jeg har ikke fået nogen dokumentation for, at den her avis kan fortsætte på et nyt grundlag,« sagde Hans Jensen.
I Aktuelts bestyrelse, som er et datterselskab under A-pressen, føler bestyrelsesmedlem og medieforsker Preben Sepstrup, at beslutningen om at lukke avisen er forkert og unødvendig.
»I forhold til oplaget har Aktuelt haft en vanvittig stor indflydelse på dagsordenen. Når først Aktuelt ikke er der mere, vil vi opdage, hvilken betydning avisen har haft. Man kan ikke måle indflydelse på oplag. En lille og veldrevet avis kan have meget stor indflydelse,« siger Preben Sepstrup, der betegner LO’s anstrengelser for at redde avisen som »uprofessionelle«.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen kalder Aktuelts lukning for »trist og bekymrende.«
»Vi mister en stemme for social indignation. Der er brug for en stemme som Aktuelt, der gør opmærksom på, at velfærdssamfundet må bygge på samhørighed og omsorg for de svageste i vores samfund,« siger Poul Nyrup Rasmussen, der også er pressens minister.
Ifølge de formelle regler om lukning af virksomheder skal der i de næste 21 dage forhandles med medarbejderne i et forsøg på at drive virksomheden videre uden tilskud fra LO.