Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Konradi, Evgenija Ivanova

Konradi (1838-1898), født Botsjetsjkarova, russisk skribent og kvindesagspioner. Evgenija Ivanova Konradi bidrog væsentlig til at presse højere uddannelser for kvinder igennem. Hun var af adelig godsejerslægt og fik en overfladisk hjemmeundervisning med vægt på fremmede sprog. Faderen startede en virksomhed som mislykkedes, og som så mange andre unge adelsfrøkener i tiden omkring bondefrigørelsen i 1861 måtte og ville hun forsørge sig selv. Tyve år gammel blev hun lærerinde ved et pigeinstitut i Moskva og var afholdt af eleverne.

På grund af sine radikale og selvstændige ideer - som hun slet ikke skjulte for eleverne - fandt hun det klogest at stoppe for ikke at blive offer for den tids arbejdsforbud. Hun forsøgte i stedet at forsørge sig ved at oversætte og skrive artikler om kvindebevægelsen i udlandet. På tværs af konventionerne giftede hun sig i 1861 med en jødisk læge. Sammen redigerede de avisen «Nedelja» (Ugen), som Konradi blev ansvarlig redaktør for og ejer af, da hun og manden fem år senere gik hver til sit. «Det vigtigste i hendes liv» indtraf i 1867, hvor hun sendte et langt og overbevisende brev til Naturforskernes Kongres, som var samlet i Moskva, og opfordrede dem til at gøre deres for at få oprettet højere uddannelse for kvinder. Konradis djærve initiativ blev fulgt op af underskriftskampagner, møder og petitioner, og i 1869 blev der åbnet for adgang for kvinder ved forelæsninger afholdt af universitetsprofessorer.

Konradi levede senere tilbagetrukket og skrev artikler og bøger om børneopdragelse og om arbejdernes kår. De sidste 14 år af sit liv levede hun en fattig tilværelse i Paris.

M.B.N. / J.P.N.

Beslægtede opslag

Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)

Læst af: 33.813