Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Mariategui, José Carlos

José Carlos Mariátegui
(Victor Vidal)

Mariategui, José Carlos (1895-1930), peruviansk politisk personlighed, tænker og essayist. En af Latinamerikas mest originale og udogmatiske marxister. I modsætning til marxismen-leninismen opfattede Mariátegui nationalismen som en revolutionær kraft og de indianske bønder som det revolutionære subjekt i Latinamerika.

Som 14 årig begyndte ham at arbejde som altmulig dreng på en avis. Autodidakt og indtil 1919 arbejdede ham som journalist på flere aviser. Fra 1918 orienterede han sig imod socialismen som en protest imod de lokale politikere og den dekadente kultur. I perioden 1919-23 levede han i eksil i Europa. Blev mere end 2 år i Italien og rejste i hele Europa men kom aldrig til Rusland. Tilbage i Peru, skrev og holdt tale om situationen i Europa og påbegyndte arbejdet med en marxistisk analyse af den peruvianske situation. I 1927 oprettede han Perus Socialistiske Parti som en afdeling af Tredje Internationale, som han dog i kraft af sine teorier kom på kollisionskurs med i 1929. Mariategui skrev talrige bøger og artikler om politiske, filosofiske og litterære emner. I 1928 udkom hans klassiske værk: 7 ensayos de interpretación, de la realidad peruana (7 essays til fortolkning af den peruvianske virkelighed). På grund af fattigdom og alt for stor arbejdspres blev han alvorligt syg i 1924, han mistede et ben og blev meget svag. Han døde som 35 årig i 1930.

V.V.V.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 1/5 2001

Læst af: 38.788