Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Tristán da Cunha

Britisk koloni.

Tristán da Cunha er den vigtigste ø i en øgruppe i det sydlige Atlanterhav, omkring 2.400 km vest for Kapstaden i Sydafrika og under Saint Helenas jurisdiktion. Øerne har vulkansk oprindelse og dækker et område på ialt 201 km2 fordelt således: Tristán da Cunha (98 km2), Inaccesible (10 km2, 32 km vest for Tristán da Cunha), Nightingale øerne (2 km2 i samme distance blot mod syd), Diego Alvarez (Gough Island, 91 km2, 350 km syd for Tristán da Cunha).

Befolkningen (300 indb. i 2000) er koncentreret på øen Tristán da Cunha, hvor de fleste er beskæftiget i administrationen eller på en fabrik, der forarbejder hummer. I 1961 fandt der et vulkanudbrud sted på øen, der måtte evakueres, for først atter at kunne bebos i 1963. På Gough Island fungerer en lille meteorologisk station drevet af den sydafrikanske regering. Det officielle sprog er engelsk og den overvejende religion er protestantismen. Administratoren Brian P. Baldwin repræsenterer regeringen i Saint Helena. Endvidere findes et rådgivende råd med 8 valgte medlemmer og 3 udpegede. Det har både udøvende og lovgivende funktioner. Der er ingen lufthavn. Eneste forbindelse til omverdenen er en 6 dages sejltur til Sydafrika.

Den 1. januar 1997 fik et sydafrikansk selskab koncession på fiskeriet omkring øerne for en 10 årig periode. Ligesom indbyggerne på Saint Helena krævede de 300 indbyggere på Tristán da Cunha britisk statsborgerskab under guvernørens besøg på øen.

I maj 2001 blev øen raseret af en storm, der ødelagde det mest af infrastrukturen. Storbritannien bevilgede 106.000 US$ til at få sat genopbygningsarbejdet i gang.

Iflg. det officielle katalog fra den Internationale Naturunion (IUCN) offentliggjort i november 2003, går en række arter på øerne Tristán Da Cunha og Ascención en trist fremtid i møde. De er ved at forsvinde i takt med at deres naturlige habitat udraderes og invasionen af husdyr.

I juni 2006 raserede en orkan øens kyster, forvoldte store skader på havnen og afbrød i flere dage trafikforbindelserne på øen.

I februar 2008 ødelagde en ildebrand fiskefabrikken og 4 generatorer, der leverede strøm til samfundet. En måned senere blev 4 nye generatorer installeret.

Øen ligger i den Sydatlantiske anomali, hvor jordens magnetfelt er usædvanlig svagt. I november 2008 indviedes et geomagnetisk observatorium på øen financieret af det danske DMI og DTU Space.

I marts 2011 løb fragtskibet MS Oliva på grund ved Nightingale Island og flere tons fuel olie løb ud i havet, hvor de ramte øens bestand af Rockhopper pengviner. Dyrene måtte transporteres til Tristan da Cunha for at blive rengjort.

Mark Andrew Capes blev i 2011 udpeget som ny britisk guvernør på øerne.

Guia del Mundo

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 29/5 2022

Læst af: 38.993