Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Ecevit, Bülent

Bülent Ecevit
Bülent Ecevit

Bülent Ecevit (1925-), tyrkisk socialdemokratisk politiker og journalist, født i en mellemlags familie i Istanbul. Han indledte sin politiske karriere i 1957 som parlamentsmedlem for det Republikanske Folkeparti (CHP) - et centrum-venstre parti.

I 1961 blev han udnævnt til arbejdsminister i regeringen ledet af CHP's formand, Ismet Inönü. Han fortsatte på denne post frem til 1965. I 1966 blev han valgt som CHP's generalsekretær, og førte partiet længere mod venstre under den «demokratiske socialismes» banner. Hans argument var, at dette var den bedste måde at beskytte Tyrkiet mod truslen fra kommunismen.

I marts 1971 trådte Ecevit tilbage i protest mod sit partis støtte til en ny regering dannet af dr. Erim, efter at Suleiman Demirel af militæret var blevet tvunget til at trække sig fra premierministerposten. Ecevit protesterede mod militærets konstante indblanding i landets politik. Året efter erstattede Ecevit Inönü som formand for CHP, og vandt i 1973 parlamentsvalget. I 1974 dannede han en koalitionsregering sammen med Necmettin Erbakans islamiske MSP parti. Regeringen fik en kort levetid, men forsøgte at reducere overgrebene fra den politistat, militæret havde etableret, løftede forbuddet mod opiumsproduktion som var blevet indført i 1974 efter pres fra USA, og invaderede i juli 1974 Cypern for at beskytte den tyrkiske minoritet efter et kup i Grækenland. Koalitionen var dog skrøbelig, og i november trådte Ecevit tilbage, for at blive erstattet af Demirel.

Med omfattende masseopbakning dannede Ecevit en ny regering i januar 1978. Han lovede at sætte en stopper for den stadig dybere økonomiske krise og den tiltagende politiske vold. Hans regering indførte uden held et økonomisk stabiliseringsprogram, udarbejdet af IMF. Inflationen og arbejdsløsheden fortsatte med at stige dramatisk, samtidig med at den politiske og etniske vold tiltog. På den ene side angreb de fascistiske Grå Ulve Alevi minoriteten, og på den anden opstod den kurdiske separatisme. I oktober 1979 trådte Ecevit tilbage, for atter engang at blive erstattet af Demirel.

Efter militærkuppet i 1980 blev de fleste politiske partier forbudt. Deriblandt også Ecevits CHP. I 87 trådte Ecevit atter ind på den politiske scene som formand for det nyligt dannede Demokratisk Venstre (DSP). Det var blevet dannet i 1985 af hans kone, Rahsan Ecevit. I starten var det et lille parti, men spiller nu en ledende rolle på den tyrkiske venstrefløj. Det er generelt imod yderligere liberaliseringer af den tyrkiske kapitalisme, men går ind for landets medlemsskab af NATO og ansøgning om medlemsskab af EU. Ecevit er kendt for sine nationalistiske holdninger. Han indtager en skarp holdning overfor Grækenland, og er skarpt imod kulturelle og sproglige rettigheder for Tyrkiets kurdiske minoritet.

I juli 1997 til november 98 indgik DSP i en koalitionsregering med ANAP med Ecevit som vice-premierminister. Han blev derefter opfordret til at danne en regering, der skulle sidde frem til parlamentsvalget den 18. april 1999. Hans minoritetsregering - den 6. siden valget i 1995 - bestod alene af DSP, men sikrede sig flertal pga. støtte fra ANAP og DYP.

Ecevit huskes i forvejen som den tyrkiske premierminister der invaderede Cypern. Han blev den 16. februar 1999 meget populær, da han kunne offentliggøre tilfangetagelsen af PKK lederen, Abdullah Öcalan. Hans parti steg fra 14,6% til 22% af stemmerne og blev ved valget i april landets største, fulgt af det ekstremt højreorienterede Nationalistiske Aktionsparti (MHP) under ledelse af Devlet Bahceli, det islamiske Dydens Parti og Mesut Yilmaz' Moderlandspartiet (ANAP).

Efter valget dannede Ecevit en koalitionsregering med MHP og ANAP. Den fik med 351 ud af parlamentets 550 pladser en klar majoritet, og kunne gennemføre økonomiske reformer udarbejder af IMF. Ecevit selv er premierminister og Ismail Cem (ligeledes fra DSP) er udenrigsminister. MHP har posten som forsvarsminister og ANAP posten som indenrigsminister.

Ecevit er en meget belæst politiker, der taler perfekt engelsk og læser sanskrit. Han har bl.a. oversat T.S. Eliott og Rabindranath Tagore til tyrkisk. Alligevel har han aldrig fuldført en universitetsuddannelse og kan derfor ikke blive landets præsident.

A.J.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 1/5 2002

Læst af: 27.209