Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Popp, Adelheid

Adelheid Popp
Adelheid Popp

Adelheid Popp (født Dvorák) (11. februar 1869 -7. marts 1939). Østrigsk socialist, medstifter af den proletariske kvindebevægelse i Østrig. Popp var et af 15 børn i en arbejderfamilie i Wien og fik således kun mulighed for at gå i skole i 3 år. Fra hun var 14, arbejdede hun som fabriksarbejder i en korkfabrik. Hendes ældre brødre tog hende med til socialdemokratiske møder, hvorefter hun tidligt aktivt deltog i den socialdemokratiske bevægelse. Hun lærte sig selv at læse og skrive og bidrog bl.a. til socialdemokratiske aviser og tidsskrifter. På grund af hendes aktive deltagelse i og organisation af kvindestrejker blev det politiske politi opmærksom på hende, og hun fængsledes i flere omgange. I 1892 var hun medstifter af og blev første redaktør (indtil 1934) for det østrigske socialistiske kvindeblad Arbeiterinnen-Zeitung. I 1893 deltog hun i den internationale socialistiske kongres i Zürich, hvor hun bl.a. lærte Engels at kende, som satte stor pris på hende.

I 1902 var hun medstifter af foreningen af socialdemokratiske kvinder (Verein sozialdemokratischer Frauen und Mädchen) og valgtes i 1918 til Socialdemokratiets partibestyrelse. Samtidig blev hun opstillet og valgt til borgerrepræsentationen i Wien og i 1919 til det østrigske parlament, hvor hun var medlem indtil det klerikalfascistiske kup i 1934.

I 1927-35 var hun formand for den ved årsskiftet 1926/1927 oprettede Internationale Socialistiske Kvindekomite i Socialistisk Arbejder Internationale. Hendes indsats centreredes omkring kvindeemancipation som del af den generelle emancipation i snævert samarbejde med arbejderbevægelsen.

Popp skrev flere bøger og adskillige agitationsbrochurer, som udkom i store oplag. Bedst kendt er hendes erindringer «Jugendgeschichte einer Arbeiterin» (1909), der er oversat til adskillige sprog (dansk udgave «En arbejderkvindes ungdomshistorie», 1978) og fik betydning for mange arbejderkvinders aktive indsats i arbejderklassens befrielseskamp.

G.C.

Beslægtede opslag

Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie

Sidst ajourført: 11/2 2005

Læst af: 22.041