Kategorier dette opslag er registreret under:
Personer  .  Kvinder
Verden  .  Nordamerika  .  USA
Organisation  .  Bevægelser  .  Græsrodsorganisationer  .  Køn  .  Kvindeorganisationer
Arbejde  .  Videnskab  .  Samfundsvidenskab  .  Køn  .  Feminisme
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)
Læst af: 29.869
: :
Truth, Sojourner
Left
Rocks
2024-07-12 05:20
2024-07-11 17:19

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Sojourner Truth
Sojourner Truth

Truth (ca. 1797-1883), nordamerikansk abolitionist - forkæmper for ophævelsen af slaveriet i USA - og feminist, oprindelig slave ved navn Isabella Baumfree. Sojourner Truth flygtede lige før frigivelsen af slaverne i Nordstaterne i 1828 og tog husarbejde i New York. Under påvirkning fra en religiøs gruppe modtog hun «et budskab fra Gud» og tilbragte en stor del af sit liv efter 1843 med at vandre op og ned ad Østkysten som en slags missionær. For at ernære sig og samle indpenge til kampen mod slaveriet solgte hun sin selvbiografi.

Fra kvindebevægelsens tidligste år identificerede hun sig samtidig med kampen for kvindernes rettigheder og deltog på flere store møder. Bl.a. i Acron, Ohio, i 1851, hvor hun holdt et flammende indlæg mod mandlige talere som påstod, at kvinden er det svage køn og behøver beskyttelse: Hun har udført lige så tungt arbejde som mænd og gennemgået de samme lidelser, alligevel er hun kvinde - «Ain't I a woman?» Efter ophævelsen af slaveriet i Sydstaterne arbejdede Truth videre til fordel for de frigivne. Truth var selv klar over, at hun var dobbelt undertrykt som sort kvinde og talte for frigørelse uden voldsanvendelse gennem personlig påvirkning og praktiske reformer.

S.Ny.