Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Europa  .  Norge
Organisation  .  Virksomhed
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)
Læst af: 25.262
: :
Vinmonopolet, AS
Left
Rocks
2024-10-24 05:02

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Data for 1979:

Oprettet: 1922

Hovedkontor. Oslo, Norge

Antal ansatte: 2 050

Omsætning: 3 milliarder kroner. Af dette afgifter til statskassen: 2,3 milliarder

Branche: Produktion af akvavit, gin, likør og vodka. Import af brændevin, hedvin, bordvin og øl

 

AS Vinmonopolet blev stiftet efter langvarig en alkoholpolitisk debat som et handelsmonopol med det formål at regulere - dvs. begrænse - adgangen til alkohol i Norge. Årelange bestræbelser på at eliminere privat profit på produktion og omsætning af stærke drikke kulminerede med dette statslige monopoltiltag, som i første omgang var ejet af private kapitalinteresser - importører og andre.

I 1932 blev de private aktionærer købt ud af staten, som nu sidder med alle aktier. At virksomheden fortsat er et aktieselskab reguleret af aktieloven - i modsætning til f.eks. NRK eller Statens Kornforretning - skyldes behovet for en fleksibel forretningsmæssig drift, som igen kan føres tilbage til det andet formål som hurtigt viste sig; Det finanspolitiske hensyn.

Vinmonopolet giver årligt 2 milliarder kroner til den norske statskasse og er fordelagtig for statsindtægterne ved at udsalgspriserne, og derved overskuddet, så let kan reguleres op.

Omsætningen fordeler sig således (i millioner kroner): Brændevin 2.400, hedvin 187, bordvin 371, alkoholfri vin 1 og udenlandsk importeret øl 3,7.

At staten har en dobbelt og delvist modstridende interesse i virksomheden - at regulere omsætningsvolumet ned, men afkastningen op - er et af de paradokser, som norsk alkoholpolitik forlængst har optaget som dobbeltmoral. Vinmonopolets virksomhed er derfor i dag ikke specielt kontroversiel i norsk politik.

H.F.D.