Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Stillehavet  .  Cook Islands
DatoOpdatering
2013.11.16Opdatering 2013
2015.01.07Ã…rlig opdatering
Indhold
Diskussionsforum
Atlas
Send
Sidst ajourført: 21/4 2021
Læst af: 50.291
: :
Cook Islands
Left
Rocks
2024-11-18 06:20
2024-11-13 05:59
Befolkning17.000
ValutaNew Zealand dollars
Areal230 Km2
HovedstadAvarua
Befolkningstæthed82,6 indb./Km2    

Øgruppe beliggende i det sydlige Stillehav, 2.700 km nordøst for Aotearoa - New Zealand. Består af 15 øer spredt ud over et areal på 2 millioner km2. Opdelt i to øgrupper. Øerne i nord er 6 mindre koralske atoller med ufrugtbart lavland, som tilsammen udgør et areal på 25,5 km2. Den sydlige øgruppe består af 8 større, vulkanske øer, med højland og frugtbar jord, på tilsammen 211 km2. På den største af disse, Rarotonga, 67,1 km2, ligger hovedstaden Avarua. Hvert femte år i løbet af de seneste årtier er øgruppen blevet ramt af alvorlige tørkeperioder.

Folket: Flertallet af befolkningen er maorier, etniske blandinger 15% og europæiske efterkommere 2,4%.

Religion: Kristendom.

Sprog: Det officielle sprog er engelsk. De lokale dialekter og traditioner er som maoriernes i Aotearoa - New Zealand.

Politiske partier: Cook Islands Partiet; Det Demokratiske parti, som er det førende oppositionsparti; Det Demokratiske Tumu Parti; Alliance Partiet.

Officielt navn: Cook Islands.

Hovedstad: Avarua, 5.445 indb. (2005).

Regering: Selvstændig stat med associeringsaftale med Aotearoa - New Zealand. Tom Marsters, repræsentant fra Aotearoa siden juli 2013. Henry Puna, premiereminister siden november 2010. Etkammersystem. Lovgivende forsamling bestående af 25 medlemmer, valgt for en 5-års periode.

 

Øerne, der tidligere havde været befolkede og opdyrkede af polynesiere og spaniere, fik sit navn efter den britiske søfarende James Cook, som i 1770 optegnede det først kort over øgruppen.

I 1821 blev tahitianske missionærer udsendt til øerne af London Missionary Society, og de lagde fundamentet til et kristent, protestantisk samfund. De ødelagde de "hedenske" strukturer og øsamfundets traditionelle organisationsformer. Øerne erklæredes for britisk protektorat i 1888 og indlemmedes i Aotearoa - New Zealand - i 1901, hvor man anerkendte maoriernes ret til jord og samtidig forbød salg af jord til udlændinge. Under kontrol af FN gennemførtes i 1965 en folkeafstemning, hvor øgruppens beboere stemte imod selvstændighed og for fortsat tilknytning til Aotearoa.

Premierminister Albert Henry fra Cook Islands Partiet, regerede med hård hånd gennem 15 år og i 1978 afløstes han af Thomas Davis, Det Demokratiske Parti, som indførte programmer, der skulle forbedre vilkårene for de private frugteksportører. Davis afsattes af parlamentet i 1987 og afløst af Pupuke Robati, ligeledes fra det Demokratiske Parti.

I slutningen af 1991, hvor den økonomiske indsprøjtning fra Aotearoa faldt til 17% af øgruppens samlede budget, vedtog begge regeringer at Cook Islands «statsrevision» skulle tage sig af at overvåge og kontroller de offentlige finanser, og dermed skulle afløse statsrevisionen fra Aotearoa.

I begyndelsen af anden halvdel af 1990´erne, opgjorde man den offentlige gæld til at udgøre 900 millioner dollars. Premierminister Geoffrey Henry proklamerede en række drastiske sanktioner, som f.eks. nedskæring på 50% af de offentlige udgifter, en lønreduktion på 15% til de offentligt ansatte og et privatiseringprogram. I slutningen af 1997 lukkedes flere ministerier på grund af manglende ressourcer, og de tilbageværende ministeriers budgetter blev nedsat med 10%.

Regeringen oprettede i 2001 et beskyttet område for søløver for at beskytte dem mod jagt, der truer med at udrydde dem. Området er det største noget land har oprettet til beskyttelse af søløver.

Turismen bidrager med halvdelen af BNP, og landet modtager årligt 7 turister for hver indbygger. Det gør det til det 6. mest påvirkede af turisme i verden.

Ved parlamentsvalget i september 2004 fik det Demokratiske Parti (som premierminister Robert Woonton også tilhører) 14 af parlamentets 24 pladser, Cook Islands partiet fik 9 og uafhængighedspartiet fik 1. I december udpegede parlamentet Jim Marurai som ny premierminister.

Først i marts 2005 blev øerne fjernet fra listen over lande, der har en svag lovgivning til hindring af hvidvask af penge. 

I april 2006 tilbød Kina øerne økonomisk bistand til en værdi af 4 mio. US$ til financiering af infrastruktur projekter.

I december 2009 fyrede Marurai sin vice-premierminister, Terepai Maoate, hvilket udløste en massaflugt fra regeringen. Premierministeren selv blev nogle uger senere smidt ud af sit parti. I januar 2010 blev Marurai stillet overfor et mistillidsvotum i parlamentet, som et flertal af medlemmerne stillede sig bag. Han erklærede derfor, at det ikke var nødvendigt for parlamentet at mødes de følgende måneder inden der omkring 1. juli skulle stemmes om ny finanslov. Parlamentets partier forsøgte derefter at få guvernøren til at indkalde parlamentet, men dette var ikke forfatningsmæssigt muligt uden premierministerens godkendelse. Marurai undgik derfor at blive fjernet. I juni blev han genoptaget i det Demokratiske Parti, og erklærede derefter at han ikke ville stille op som premierminister selvom partiet skulle vinde det efterfølgende parlamentsvalg.

Parlamentsvalget i november 2010 blev vundet overvældende af Cook Islands Party, der fik 16 af de 24 pladser i parlamentet. Partiets formand, Henry Puna blev samme måned indsat som premierminister. Marurais Democratic PArty måtte nøjes med 8 pladser i det nyvalgte parlament.

Cook Islands var i november 2011 medinitiativtager til oprettelsen af Polynesian Leaders Group, der skal fremme samarbejdet indenfor sprog, kultur, uddannelse, handel, investeringer og modsvar til den globale opvarmning og de katastrofale følger den har for de små Stillehavsnationer.

100.000 turister besøgte i 2010-11 øerne, og turismen er nu samfundets vigtigste indkomstkilde.

USA's udenrigsminister Hillary Clinton besøgte i august 2012 Cook. Det blev taget som udtryk for den stigende rivaliseering mellem USA og Kina i Stillehavet.

163.000 besøgte i 2018 øerne.

I 2019 diskuteredes det hvorvidt navnet på landet skulle ændres til et navn mere i overenstemmelse med polynesisk kultur. Det er en reference til den britiske opdagelsesrejsende James Cook, men de oprindelige indbyggere havde opdaget det langt tidligere. Navnediskussionen blev ikke taget positivt op blandt indbyggerne udenfor Cook. Det blev derfor besluttet at bevare navnet, men ændre navnet på Māori.

Guia del Mundo

 

Internet

Political ressources on the Net (Cook Islands)
Lonely Planet rejseinformation (engelsk)
Rejseinformation fra SouthPacific Organizer (engelsk)
Amnesty International landerapporter (engelsk)