HANS JENSEN LUKKER OG SLUKKER

(Aktuelt Fredag 6. april 2001)

En tung beslutning

PRESSEMØDE. A-Pressens formand Hans Jensen understregede i går over for den øvrige presse, at LO's medlemmer har fået valuta for de mange penge til Aktuelt.

Af: Frederikke Alban og Britta Hansen

Tv-kameraerne var i stilling, de øvrige avisers fotografer stak linsen helt op i hovedet på hovedpersonerne, og journalisterne stod i kø med spørgsmål, da den dramatiske beslutning om, at fagbevægelsen ikke længere vil udgive nærværende blad, blev præsenteret på et pressemøde i A-Pressens mediehus i går aftes.

På pressemødet stod det klart, at chefredaktør på Aktuelt Anders Jerichow er både ked af lukningen og uenig i A-Pressens beslutning om at stoppe udgivelsen af Aktuelt.

Han gjorde det klart, at der er kræfter blandt avisens medarbejdere og ledelse, der kæmper for at finde en ny løsning på avisens krise.

'Vi har allerede nedsat en gruppe, der arbejder på en venstre-centrum-drejet ugeavis,' sagde Anders Jerichow.

En journalist greb straks tråden og spurgte Hans Jensen, formand for A-Pressens bestyrelse, om, hvorvidt LO kunne tænke sig at støtte sådan et initiativ.

'Jeg kan jo ikke sidde og forhandle her, men alle initiativer er velkomne i de kommende tre uger,' sagde Hans Jensen med henvisning til, at avisen nu har tre uger til at finde en anden løsning end lukning.

Alt er forsøgt

Han lagde dog ikke skjul på, at han anser muligheden for LO-støtte til en sådan avis som spinkel.

'De seneste 14 måneder har vi overvejet alle tænkelige muligheder: En weekendavis, en smallere avis, en tyndere avis. De er alle endt i, at de ikke har bedre forudsætninger for at eksistere end Aktuelt i dag,' sagde Hans Jensen.

Han understregede kraftigt over for pressen, at LO på ingen måde har været utilfreds med den journalistiske linje.

'Personligt mener jeg, at det er den bedste danske avis. Den har sat en dagsorden, og det er en avis, der fortjener at blive læst af flere,' sagde Hans Jensen.

Vanskelighederne med at sælge Aktuelt til en større læserskare bunder i et image-problem, som bladet har slæbt rundt på, selv om avisen fik fuld redaktionel frihed i 1987.

'Der er en barriere i forhold til, at folk tror, at avisen redigeres på Rosenørns Alle, hvor LO bor. Det har analyser vist til trods for, at vi i 1987 overgav den redaktionelle linje til chefredaktionen,' sagde han.

'Undersøgelser har vist, at Aktuelt er den tredje-mest citerede avis. LO's medlemmer har fået meget for pengene. Det har været fremme i medierne, at vi har været utilfredse med, at avisen ikke henvender sig til arbejderne. Men vi har fået de læsere, vi ville have - vi har bare ikke fået tilstrækkeligt mange af dem'.

En del spørgsmål på pressemødet gik på, hvordan LO's fremtidige mediestrategi kommer til at se ud.

'Vi vil fortsat støtte medieaktiviteter. Men vi vil kun støtte inden for en kortere og aftalt periode. Derefter skal mediet økonomisk set hvile i sig selv,' sagde Hans Jensen.

Desuden understregede han, at Aktuelt vil blive afviklet, så alle får det, de har ret til - både kreditorer og medarbejdere.

'Jeg håber derved på, at 130 års avisdrift kan afsluttes på god og værdig vis. Men det er ikke med glæde, at vi indstiller Aktuelt til lukning. Det har været en tung beslutning,' sagde Hans Jensen.