Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Ashrawi, Hanan

Hanan Ashrawi
Hanan Ashrawi

Hanan Ashrawi (1946-), palæstinensisk diplomat og politiker, universitetsprofessor og mor til 2 døtre. Hun blev i 1991 udpeget til at repræsentere den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO ved fredsforhandlingerne i Madrid. Hendes perfekte beherskelse af engelsk og kølige, pragmatiske, vestligt orienterede forhandlingsevne skabte betydelig anseelse hos modparten.

Ashrawi er født i Ramallah, Palæstina som den yngste af 5 døtre af en palæstinensisk læge og politiker. Hun er kristen og studerede ig kristne skoler og på det Amerikanske universitet i Beirut, Libanon, før hun tog sin doktorgrad på University of Virginia i USA. Hendes mand er professionel fotograf og musiker, og de besluttede at leve på den besatte Vestbred, hvor hun blev ansat som professor i middelalder- og sammenlignende litteratur ved Bir Zeit universitetet.

Ashrawi blev medlem af PLO's Fatah fraktion og deltog i Mellemøst fredsforhandlingerne i Madrid frem til underskrivelsen af Osloaftalen i 1993, som hun kritiserede på en lang række punkter. Hun blev derefter ansat som leder af PLO's mission i Washington D.C. Da Israels rømning af de besatte områder indledtes, vendte hun tilbage til sine undervisningsforpligtigelser på Bir Zeit, hvor hun kom til at lede den Uafhængige Palæstinensiske Kommission for civile rettigheder, der bl.a. arbejdede for at hindre gengældelsesaktioner mod palæstinensere, der havde samarbejdet med israelerne under besættelsen. I januar 1996 blev hun valgt som repræsentant for Østjerusalem til det palæstinensiske selvstyreråd. Hun var minister for Højere Uddannelser indtil hun i august 1998 trak sig fra selvstyrerådet. Politisk ligger hun tæt på afdøde Faisal Husseini og Haïdar Abdel Shafi. Siden foråret 2001 har hun været talskvinde for den Arabiske Liga og bor derfor i Cairo.

A.J.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 1/5 2001

Læst af: 32.122