Kategorier dette opslag er registreret under:
Ideologi  .  Socialistisk  .  Revolutionær  .  Marxisme
     .  Leninisme
     .  Stalinisme
Begreber
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)
Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie
Læst af: 54.678
: :
Marxisme-leninisme
Left
Rocks
2024-07-15 15:50

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Som term blev «marxisme-leninisme» taget i brug i den kommunistiske bevægelse i slutningen af 1920'erne. I 1931 indførte Stalin marxisme-leninisme som officiel betegnelse for marxismen i «imperialismens og de proletariske revolutioners tidsalder». Siden det tidspunkt er marxisme-leninisme betegnelsen for den officielle lære i den kommunistiske bevægelse.

Hvilke læresætninger hos Marx, Engels og Lenin der er blevet ophøjet til den rette lære, er imidlertid skiftet med tid og sted. Efter anden verdenskrig var det ikke ualmindeligt at udvide betegnelsen til marxisme-leninisme-stalinisme. I 1953 blev kommunismens ledende teoretiske centrum i Moskva - «Marx-Engels-Lenin-instituttet» - f.eks. omdøbt til «Marx-Engels-Lenin-Stalin-instituttet». Efter opgøret med Stalin i 1956 blev det imidlertid ændret til «Institut for marxisme-leninisme».

Splittelsen mellem Sovjetunionen og Kina i 1960 var også en ideologisk konflikt. Kineserne markerede deres distance til Sovjet-kommunismen ved at kalde deres kommunistiske lære for «marxismen-leninismen-Mao Tse-tung-tænkningen».

I almen politisk sprogbrug er marxisme-leninisme ofte blevet ensbetydende med en dogmatisk og stivnet marxisme - marxisme i armeret beton.

R.S.