Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Europa  .  Norge
Organisation  .  Bevægelser  .  Arbejderbevægelsen  .  Strejker
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)
Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie
Læst af: 34.794
: :
Menstadslaget
Left
Rocks
2023-02-23 06:07

Ved månedskiftet maj-juni 1931, midt under stor-lockouten samme år, kom det til flere træfninger mellem strejkende arbejdere og ordensmagten ved lastepladsen Menstad, mellem Skien og Porsgrunn. Mens arbejderne var i strejke, sørgede Hydro for indlastning af salpeter ved hjælp af folk ansat på tremånederskontrakter - mange af dem uorganiserede. Da arbejderne demonstrerede mod dem, blev politi, statspoliti og senere også militære styrker sat ind for at beskytte de arbejdsvillige kontraktarbejdere.

Situationen spidsede til, og den 8. juni kom det til slagsmål mellem totusinde demonstranter og politistyrken på 100 mand. Dette «Menstadslag» vakte enorm opsigt. Presset af Norsk Hydros generaldirektør Bjarne Eriksen valgte regeringen - ledet af statsminister Kolstad (Bondepartiet)  at indsætte militære styrker. Ikke for Hydros skyld, men for samfundets, for arbejdsrettens, for lovens skyld, som generaldirektør Eriksen udtalte.

Arbejderne opfattede kontraktarbejdernes adfærd som strejkebryderi og klasseforræderi, og de lokale arbejder- og fagforeninger stod samlet bag aktionslinien. I de øvre lag i LO's ledelse var Menstadslaget mindre velkomment. De lokale kommunister spillede en fremtrædende rolle under demonstrationerne, men formåede ikke at tage ledelsen under aktionerne, og NKP fik samlet betragtet ikke nogen politisk gevinst på Menstadslaget.

H.F.D.

Litteratur

P. O. Johansen: Menstadkonflikten 1931, Oslo 1978.