Kategorier dette opslag er registreret under:
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Atlas
Send
Sidst ajourført: 30/1 2008
Læst af: 27.957
Mayotte
Left
Rocks
2024-05-25 05:54
Befolkning311.000
ValutaCFA francs
Areal375 Km2
HovedstadDzaoudzi
Befolkningstæthed398,2 indb./Km2    

Bjergrigt, regnfuldt område med tropisk klima. Den vulkanske ø, der er beliggende ved indsejlingen til Mozambique Kanalen, er særdeles frodig.

Folket: Den indfødte befolkning har samme etniske sammensætning som befolkningen på Comorerne. Endvidere findes der en indflydelsesrig befolkningsgruppe af fransk herkomst, der kontrollerer handelen på øen.

Religion: 98% af befolkningen er muslimer.

Sprog: Arabisk, swahili, comoransk og fransk, der er det officielle sprog.

Politiske partier: Sammenslutningen af Mayottes republikanske Organisation, RPR; Mahorés folkelige Bevægelse, MPM; Partiet for Mahorés demokratiske organisering, PADM, der kræver sammenslutning med Comorerne; Unionen for Fransk Demokrati, UDF; Det sociale Demokraticentrum, CDS.

Hovedstad: Dzaoudzi, 13.500 indb. (1999).

Andre vigtige byer: Mamoutzou, 40.900 indb. (1999).

Regering: Jean-Paul Kihl, præfekt siden december 2004, udnævnt af den franske regering. Der findes et parlament med 19 medlemmer.

Væbnede styrker: Øen huser en stor fransk flådebase, der spiller en vigtig, strategisk rolle for franskmændene i Det indiske Ocean.

 

FN´s generalforsamling anerkendte i oktober 1991 med bredt flertal, at Mayotte skulle underlægges Comorerne.

Med baggrund i anklagerne mod franskmændene for ikke at respektere Comorernes suverænitet, fremsatte Sammenslutningen af Alliancefri Nationer, ved sit ottende møde i Harare, Zimbabwe, følgende udtalelse: «Regerings- og statsceheferne fra Sammenslutningen af Alliancefri Nationer bekræfter at den comoranske ø Mayotte, der stadig holdes besat af Frankrig, er en del af den Islamiske Republik Comorernes territorium. Vi beklager at den franske regering på trods af gentagne løfter, til d.d. endnu ikke har taget initiativ, der kunne føre til en acceptabel løsning på problemerne med den comoranske ø Mayotte». Ved FN´s generalforsamling i oktober 1991 anerkendtes Comorernes suverænitet over Mayotte med et bredt flertal.

I 1997 erklærede naboøerne Nzwani og Mwali sig uafhængige af Comorerne, og erklærede at de ønskede at vende tilbage til fransk koloniherredømme. I 1999 blev der indgået en fredsaftale der indebar, at øerne bliver i føderation med Comorerne, men med øget autonomi. I januar 2000 forkastede Nzwani imidlertid fredsaftalen, og ved valget på øen vandt selvstændighedspartierne. OAU der havde fulgt udviklingen indførte derfor sanktioner mod øen.

Ved en folkeafstemning i juli 2000 blev et tilbud fra Paris accepteret. Den tidligere status som oversøisk territorium blev dermed erstattet med status som departement.

Mere end halvdelen af øens befolkning, hvis hovedbeskæftigelse er landbrug, er under 15 år. Frankrig opretholder sin militære tilstedeværelse på øen, der benyttes til at bevare kontrollen over regionen.

Chikungunya viruset der kom fra Tanzania og i de første måneder ramte Reunión og Comorerne, nåede også Mayotte hvor 6.000 indbyggere i den første halvdel af året blev syge.

Indtil 2007 skulle det være nævnt eksplicit i love udstedt i Frankrig, at de også gjaldt i Mayotte. Fra 2007 gælder alle franske love automatisk i Mayotte bortset fra i exceptionelle situationer.

Guia del Mundo

 

Internet

Lonely Planet rejseinformation (engelsk)