Kategorier dette opslag er registreret under:
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 1/5 2003
Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie
Læst af: 21.131
: :
Arbejdernes Fællesbageri
Left
Rocks
2024-05-26 09:10

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Arbejdernes Fællesbageri, kooperativ virksomhed i flere danske byer. Fællesbagerierne var den første levedygtige virksomhed indenfor kooperationen, som den blev udviklet indenfor den danske arbejderbevægelse. Baggrunden for oprettelsen af fællesbagerierne var, at kornpriserne faldt i starten af 1880'erne uden at det slog igennem på brødpriserne. Dette blev skarpt kritiseret af den socialdemokratiske presse, og det første fællesbageri blev derfor oprettet af Arbejdernes Forbrugsforening i Århus i 1884. I 1885 oprettedes et lignende bageri i Horsens. I København stiftedes Arbejdernes Fællesbageri i september 1886 på et møde mellem Socialdemokratisk Forbunds forretningsudvalg og fagforeningernes bestyrelse. Initiativet udgik fra Snedkernes Fagforening, og det var snedker C.C. Andersen der blev fællesbageriets første bestyrer. Bageriet voksede hurtigt og fik i 1893 sit eget mølleri.

I de følgende blev der oprettet lignende fællesbagerier i en lang række andre danske byer. I 1970 fandtes der således over 25. Fællesbagerierne overlevede imidlertid ikke centraliseringen af brødproduktionen og af centraliseringen af varehandelen i supermarkeder og varehuse, og bukkede derfor et for et under. Deres store fortjeneste i slutningen af det 19. århundrede og starten af det 20. var, at de bidrog til at holde brødpriserne nede og til at øge interesse for den kooperative tanke.

A.J.