Kategorier dette opslag er registreret under:
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)
Læst af: 35.744
: :
Dynasti
Left
Rocks
2024-06-17 04:22

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Dynasti betyder fyrstehus, en række af regenter, herskere af samme æt. Ordet kommer af græsk, hvor dynast gerne betegnede en ikke-kongelig hersker, der var kommet til magten på irregulær vis. Ordet anvendes i dag i samme betydning som fyrstehus - f.eks. om europæiske kongehuse. Udtrykket bliver også anvendt som epokeinddeling og tidsregning, f.eks. for det gamle Egypten og ældre kinesisk historie.

Udpræget dynastiske styrer er i dag Saudiarabien og de tilbageværende arabiske monarkier. Således behersker efterkommerne af Abdul-Azis ibn Sauds 42 sønner og deres nærmeste slægtninge i dag fuldstændig Saudiarabiens politik. Blandt disse indtager igen de syv sønner af ibn Sauds yndlingshustru en central position. Et andet arabisk dynasti, der i sin tid blev fordrevet fra Arabien af ibn Saud, blev grundlagt af kong Hussein af Hedsjas, der i dag udgør en del af Saudiarabien. Husseins to sønner, Feisal og Abdullah, blev herskere i henholdsvis Iraq og Jordan. Feisal blev dræbt under statskuppet i 1958 og Abdullah myrdet i 1951, men hans gren af dynastiet fortsatte ved magten i Jordan. Først under sønnen Talal og derefter sønnesønnen Hussein.

K.So.