Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Habash, Georges

Georges Habash
Georges Habash

Georges Habash (1925-2008), palæstinensisk marxistisk politiker og leder af befrielsesbevægelsen Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). Habash blev af zionisterne sammen med sin familie fordrevet fra Lydda i Palæstina i 1948 og blev uddannet som læge ved American University i Beirut.

Han var en af grundlæggerne af Arab Nationalist Movement (ANM) i 1952. Bevægelsen søgte at skabe arabisk opbakning bag befrielsen af Palæstina.

Habash stiftede den militante marxistiske befrielsesorganisation PFLP efter 6 dages krigen i 1967, hvor den arabiske verden var blevet slået af Israel, og hvor den arabiske enhed havde vist sig utilstrækkelig til at knuse zionismen. Under Habash's ledelse gennemførte PFLP flere flykapringer, deriblandt i september 1970 et nordamerikansk fly der efterfølgende blev sprunget i luften. USA lagde pres på sin allierede, Jordans kong Hussein, og denne beordrede masseudvisning af palæstinensere og specielt palæstinensiske partisaner.

Habash besøgte i 1970 Kina, der var kritisk overfor PFLP's aktionsformer og i 1972 besøgte han Moskva. Efter Yom Kippur krigen i 1973 blev han talsmand for for «Afvisningsfronten» - 4 palæstinensiske organisationer der afviste enhver form for diplomatisk løsning på konflikten med Israel. Han kritiserede desuden den opgivende holdning hos PLO's ledelse, der søgte forsoning med kong Hussein.

Palæstinenserne igangsatte flykapringer for at få sat internationalt fokus på den uret der var overgået dem over 20 år tidligere, da de var blevet fordrevet fra deres land, og efter 1967 havde Israel besat det resterende Palæstina. Målet blev nået, men på en sådan måde at palæstinenserne blev betragtet som aggressorerne i stedet for at blive betragtet som ofrene.

Under Habash' ledelse opgav PFLP i slutningen af 70'erne gennemførelsen af flykapringer og satsede i stedet på opbygningen af hemmelige celler på den israelsk besatte Vestbred og i Gaza. Cellerne gennemførte militære aktioner mod besættelsesmagten og spillede desuden en central rolle under udviklingen af den palæstinensiske Intifadha fra 1987. Habash selv har været udsat for flere mordforsøg fra det israelske efterretningsvæsen, Mossads side og blev delvist lammet.

I 2000 overdrog han generalsekretærposten i PFLP til Abu Ali Mustafa der blev likvideret af Israel i 2001. Habash selv døde i januar 2008 på et hospital i Jordan efter længere tids sygdom. I anerkendelse af Habash' store betydning for Palæstina erklærede den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas 3 dages landesorg.

A.J.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 28/1 2008

Læst af: 26.509