Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Øgrim, Tron

Tron Øgrim
Tron Øgrim

Tron Øgrim (1947-2007), norsk journalist, forfatter og venstrefløjspolitiker. Øgrim døde 23.maj kort før han ville være fyldt 60 år. Han droppede i en tidlig alder sin støtte til det Moskva-tro NKP og meldte sig i 1961 ind i Sosialistisk Folkeparti, hvor han spillede en central rolle i bruddet i SF i 1969 mellem en reformistisk og revolutionær linie.

Som erklæret maoist var han aktiv 1965-73 i Sosialistisk Ungdomsforbund (SUF, senere SUF(m-l) og Rød Ungdom) og sad i centralledelsen for Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) – AKP(m-l) 1973-84.

I 1970 deltog han i en SUF-delegation til Kina, hvor han bl.a. mødte Mao Zedong, og som leder af AKP's internationale udvalg var han ansvarlig for kontakten til og igangsættende for støttearbejde med frihedsbevægelser rundt omkring i verden: Palæstina, Eritrea, Afghanistan, Indokina og Filippinerne. I sine sidste år var han aktiv i støtten til kampen mod feudalisme og undertrykkelse i Nepal, som han skrev mange artikler om. Ikke mindst til internet-leksikonet Wikipedia. Han så også nye muligheder for udvikling af demokrati og socialisme med udbredelse af elektronisk teknologi, hvor enkeltpersoner kan kommunikere uden om magthaverne, og han skrev adskillige artikler herom.

I 1990'erne gik Tron Øgrim ud af AKP. Han fortsatte dog sit altid brændende engagement som medlem af Rød Valgallianse, der nu hedder Rødt, uden formelle positioner, men som ivrig deltager i debatterne på den norske venstrefløj bl.a. i dagbladet Klassekampen, som han selv var hovedinitiativtager til som månedsavis i 1968 og som dagblad fra 1977. Ligeledes var han med til at starte forlaget Oktober, pladeselskabet Mai og Tronsmo Bokhandel i Oslo.

Som samfundsdebattør var han ivrigt engageret i kultur-, teknologi- og sprogspørgsmål. Udover foredragsvirksomhed var han politisk skribent, teateranmelder med særlig interesse for Ibsen og som science-fictionforfatter under psedonymet Eirik Austey.

Mimir Johansson, leder af Rød Ungdom skrev som mindeord: Rød Ungdom skylder Tron Øgrim hele sin eksistens for den innsatsen han la ned i (ml)-bevegelsen på 70-tallet. I min verden er det likevel ikke tiden 30 år tilbake han skal hedres for, men den fantastiske hjelpen han ga både meg og andre unge revolusjonære helt opptil i dag.

Tu.M.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 29/10 2007

Læst af: 21.176