Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Rosencof, Mauricio

Mauricio Rosencof

Mauricio Rosencof (1933-), forfatter, dramaturg, journalist og revolutionær fra Uruguay.

Rosencof, født 30. juni 1933 som søn af Isaac og Rajzla Rosenkopf. Forældrene var jøder og var i 1931 flygtet fra nazismen. Efternavnet blev forspansket fra Rosenkopf til Rosencof. Faderen var skrædder. Mauricio blev forfatter og revolutionær. I 1955 var han med til at danne den kommunistiske ungdomsorganisation (Unión de Juventudes Comunistas), der var tilknyttet kommunistpartiet. Men i slutningen af 1960'erne fortsatte han over i den politisk-militære organisation Movimiento para la Liberación Nacional, MLN (Tupamaros) der nogle år inden var dannet af Raúl Sendic. I 1972 blev han taget til fange af militæret, underkastet tortur og sad sammen de følgende 13 år som militærets gidsel sammen med 8 andre Tupamaros ledere i jordhuller på militærforlægninger forskellige steder i landet.

Da militærdiktaturet brød sammen i 1985 blev hans løbebane at skrive historierne om Tumaros. Dertil kom manuskripter til et væld af teaterstykker. I perioden umiddelbart efter sin frigivelse boede han i Sverige, hvor han ligeledes skrev stykker til flere svenske scener. Han har en fast klumme i tidsskriftet Caras y Caretas og blev i 2005 udnævnt til kulturdirektør i hovedstaden Montevideo.

Rosencofs værker:

Rosencofs oplevelser som militærets gidsel i 12 år sammen med Fernández Huidobro og Pepe Mujica gav i 2018 anledning til filmen La noche de 12 años (da. De 12 års nat) der findes på Netflix.

A.J.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 29/1 2020

Læst af: 16.776