Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Afrika  .  Sydafrika
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)
Læst af: 46.187
Verden  .  Afrika  .  Sydafrika
: :
Soweto
Left
Rocks
2024-07-24 04:56
2024-07-23 05:02

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Soweto (South West Township) er navnet på en bydel udenfor Johannesburg i Sydafrika, hvor ca. halvanden million afrikanere er stuvet sammen under elendige kår. Soweto blev i 1970'erne et begreb og et symbol på sort bevidstgørelse og modstandskamp mod apartheidregimet. Det var her den nationale opstand blev udløst den 16. juni 1976, med udgangspunkt i en elevdemonstration mod at afrikaans - boernes sprog - skulle indføres som undervisningssprog.

Demonstrationen må forstås på baggrund af flere forhold: Stigende modstand mod hele det undertrykkende uddannelsessystem, omfattende aktivitet fra Bevægelsen for sort Bevidstgørelse (Black Consciousness), inspiration fra befrielseskampene i Mozambique og Angola og tiltagende arbejdsløshed og social krise som ramte indbyggerne i Soweto hårdt.

Elevdemonstrationen blev mødt med politi og halvmilitære styrker, som ikke veg tilbage fra at dræbe børn og unge. Efter 16. juni fulgte nye demonstrationer over hele landet. Store dele af den sorte arbejderklasse gennemførte strejker, og der blev oprettet aktionsgrupper, som organiserede modstanden. Før året var omme, var mere end 1.000 blevet dræbt, og mange tusinde blev fængslet og tortureret. Magthavernes brutalitet og de sortes mod og kampvilje vakte international opmærksomhed, og førte til en ny bølge af fordømmelse af apartheidregimet. Nye strejker og demonstrationer fortsatte gennem 1977 - ikke mindst i protest mod drabet på en af lederne i Black Consciousness, Steve Biko. I efteråret 1977 indførte apartheidregimet et forbud mod alle elev- og studenterorganisationer samt mod andre oppositionsgrupper som hidtil havde været lovlige.

I den vestlig presse blev der gjort forsøg på at stille Sowetooprøret og aktivisterne indenfor Black Consciousness op mod den «gamle» befrielsesbevægelse African National Congres (ANC). Det er imidlertid blevet klart, at ANC og flere af dem der stod i spidsen i Sowetooprøret og i opstanden i 1976 arbejdede sammen. Mange af dem der flygtede fra Sydafrika i 1976-77, sluttede sig efterfølgende til ANC for at fortsætte kampen.

T.L.E.

Litteratur

J. Sikakane: Vindu mod Soweto, Oslo 1978.
D. Herbstein: White Man, We Want to Talk to You, London 1979.