Kategorier dette opslag er registreret under:
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 28/9 2003
Læst af: 33.097
: :
I.G. Farben
Left
Rocks
2024-05-25 05:46

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

I.G. Farben (Interessengemeinschaft Farben), tysk kemikartel dannet i 1925. Opløst efter 2. Verdenskrig af de allierede styrker i Tyskland som følge af kartellets omfattende deltagelse i krigsforbrydelser.

I.G. Farben var et kemikartel dannet i 1925. Det bestod af følgende større virksomheder: Agfa, Casella, BASF (Badische Anilin und Soda Fabrik), Bayer, Hoechst, Huels, Kalle samt flere mindre virksomheder. «Farben» er det tyske ord for farver, og flere af de indgående virksomheder havde oprindeligt fremstillet syntetiske farver, men ekspanderede hurtigt indenfor mere avanceret kemi. Op til 1. Verdenskrig havde de tyske virksomheder næsten haft verdensmonopol på fremstillingen af farvestoffer, men dette monopol blev tabt som følge af krigen. Det var den væsentligste baggrund for fusionen og dannelsen af I.G. Farben i 1925. Som svar på monopoldannelsen i Tyskland dannede de schweiziske kemivirksomheder Ciba, Geigy og Sandoz, Basel AG; britiske virksomheder - heriblandt Nobel Industries - dannede Imperial Chemical Industries (ICI). I.G. Farben og Basel fusionerede i 1929-39.

Under nazisternes planlægning af invasionen af Polen og Tjekoslovakiet i 1939 var der et tæt samarbejde med I.G. Farben, der besluttede, hvilke kemifabrikker i de to besatte lande der skulle sikres og overdrages til I.G. Farben. Under verdenskrigen havde I.G. Farben nærmest monopol på kemiproduktionen i Tyskland.

Allerede under 1. verdenskrig havde Bayer udviklet og fremstillet den giftgas, som Tyskland anvendte. Selskabets interesser i USA blev derfor konfiskeret i 1917 og solgt til Sterling Drug. Geigy opfandt DDT i 1939 - en opfindelse der siden blev belønnet med Nobelprisen. Under 2. Verdenskrig byggede I.G. Farben en fabrik til fremstilling af syntetisk olie og gummi (ud af kul) i Auschwitz koncentrationslejren. Zyklon B gassen der blev brugt til masseudryddelse af fanger i lejrene blev fremstillet af Degesch (Deutsche Gesellschaft für Schädlingsbekämpfung, Det tyske selskab til Skadedyrsbekæmpelse), der var ejet af I.G. Farben.

Kartellet begik så mange krigsforbrydelser under verdenskrigen, at de allierede sejrherrer overvejede at konfiskere alle virksomheder og lukke dem, men i stedet blev det i 1951 delt op i de oprindelige enkeltvirksomheder, men de 4 største opkøbte hurtigt de mindre, så i dag er det Agfa, BASF, Bayer og Hoechst der er tilbage. Basel blev ligeledes opdelt i 1951.

Flere af kartellets ledere blev stillet for krigsforbryderdomstolen i Nürnberg og dømt for deres forbrydelser under verdenskrigen.

A.J.