Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Asien  .  Mellemøsten  .  Palæstina
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 1/5 2002
Læst af: 20.232
Verden  .  Asien  .  Mellemøsten  .  Palæstina
: :
Orient House
Left
Rocks
2023-05-20 08:10
Israelsk militær besatte i august 2001 Orient House og hejste flaget

Orient House er PLO's uformelle hovedkvarter i Jerusalem. Det blev besat af Israel i august 2001. Huset er bygget i 1897, på et tidspunkt hvor zionismen blev udformet som politisk projekt, og hvor den jødiske emigration til Palæstina var tiltagende. Huset blev bygget af og tilhører fortsat Husseini familien, der er en af de vigtigste familier i det palæstinensiske aristokrati i Jerusalem. Det har været anvendt til modtagelsen af kejser Wilhelm II i 1900, kejser Haile Selassie af Ethiopien i 1936, samt kong Abdallah, den jordanske kong Husseins bedstefar. Husets seneste ejer var Faisal Husseini, der døde i maj 2001. Han var et levende symbol på PLO's fortsatte krav på Jerusalem. Orient House fungerede som et nervecenter, og rummede bl.a. de forskellige afdelinger af the Arab Studies Society, der var blevet oprettet af Husseini i 1979.

Huset er ved flere lejligheder blevet lukket af de israelske myndigheder; specielt i 1988-92 på foranledning af daværende forsvarsminister Yitzhak Rabin. Israel vedtog i december 1994 en lov der forbød PLO at arbejde politisk i Østjerusalem uden forudgående tilladelse fra den israelske regering. Israel havde dog også hemmeligt forpligtiget sig til ikke at gribe ind overfor de palæstinensiske institutioner i Østjerusalem - selvom det ikke hindrede myndighederne i lejlighedsvis at true med lukning af Orient House. Palæstinenserne henviser til gengæld til Oslofredsaftalerne fra september 1993, hvor det slås fast, at de palæstinensiske institutioner der var etableret i Jerusalem inden 1993 uhindret kan fortsætte deres virke.

Orient House er PLO's uofficielle repræsentation i Østjerusalem, og er det sted hvor udenlandske personligheder på vej gennem byen er blevet modtaget. Gentagne europæiske forhandlingsdelegationer og udenrigsministre har gjort det til almindelig praksis at aflægge huset et besøg, når de har været i Jerusalem. En praksis der dog ikke er blevet fulgt af den amerikanske udenrigsminister, og som de israelske myndigheder har gjort alt for at forhindre. Under den franske præsident Jacques Chiracs besøg i Mellemøsten i 1996 besluttede hans udenrigsminister ikke at deltage i besøget i huset - pga. de hindringer de israelske myndigheder lagde i vejen. I sidste ende var det derfor den franske sundhedsminister der aflagde et besøg i huset.

Efter at Faisal Husseini døde i maj 2001, besluttede Yasser Arafat at overdraget ansvaret for Jerusalem til Sari Nusseibeh. Han er i dag selvstyrets kontakt i Jerusalem overfor udenlandske diplomater og besøgende. Efter et selvmordsangreb i Jerusalem i august 2001, besluttede den israelske regering at besætte Orient House, og sætte dets beboere på gaden. Huset er fortsat besat.

A.J.

Internet: www.orienthouse.org