Kategorier dette opslag er registreret under:
Personer  .  Kvinder
Verden  .  Nordamerika  .  USA
Ideologi  .  Borgerlig  .  Konservativ
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 20/10 2004
Læst af: 22.383
: :
Kirkpatrick, Jeane
Left
Rocks
2024-07-14 12:28
2024-07-13 08:57

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Jeane Kirkpatrick

Jeane Jordan Kirkpatrick (1926-), født Jeane Duane Jordan,  nordamerikansk neokonservativ politolog. Hun blev født i Duncan, Oklahoma, student fra Barnard College i 1948 og blev i 68 professor i politisk videnskab fra Columbia University. I sin tidlige akademiske karriere var hun marxist og tilsluttede sig ungdomsafdelingen i American Socialist Party. På Columbia var hendes vigtigste vejleder den revisionistiske marxist Franz Neumann. I 67 blev hun ansat på Georgetown University og blev i 68 ansat som professor.

I starten af 70'erne havde hun lagt marxismen bag sig, og var i stedet politisk aktiv hos Demokraterne, hvor hun bl.a. deltog i Hubert Humphreys præsidentvalgkampagne. Gennem 70'erne blev hun stadig mere kritisk overfor Demokraterne og luftede denne kritik i en række artikler i videnskabelige politiske tidsskrifter. Kritikken forstærkedes under Jimmy Carters præsidentperiode (1977-81). Han tillod i en tidlig periode af sin præsidenttid, at menneskerettigheder blev en ledetråd for USA's udenrigspolitik, og det førte bl.a. til kritik af diktaturer som Sydkorea og Chile, som USA ellers traditionelt havde haft et tæt forhold til.

På dette tidspunkt brød Kirkpatrick i realiteten med Demokraterne og blev i 1980 udenrigspolitisk rådgiver for republikaneren Ronald Reagan under dennes præsidentvalgkampagne. Hendes politiske skred mod højre synes at være faldet sammen med en stærkere religiøs udvikling. I et interview beskrev hun sin desillusionering over internationale institutioner som FN således: «Efterhånden som jeg forstod FN's medlemsnationers handlemåde - deriblandt også USA's - fandt jeg ingen grund til at tro på, at nogen af dem ville sætte sig ud over deres egne nationale interesser til fordel for andre lande. Min konklusion var, at det er en fundamental misforståelse at tro at frelse, retfærdighed og retsindighed vil kunne udspringe af rene menneskelige institutioner. Demokrati kræver ikke blot lighed, men også en total overbevisning om værdien af hvert enkelt menneske. Erfaringer på tværs af kulturer viser os, at mennesker ikke blot har forskellig tro, men at de også søger mening og forståelse af dem selv som dele af et kosmos ledet af gud».

Reagan vandt valget i 1980 og han gjorde Kirkpatrick til USA's FN ambassadør. En post hun bevarede i 4 år. Hun var en af de stærkeste støtter af militærdiktaturet i Argentina efter den argentinske invasion af Malvinas øerne i 1982. Hun sympatiserede med Argentinas præsident, general Leopoldo Galtieri, hvis diktatur slog til mod venstrefløjen og dræbte 30.000. Hun fik dog mundkurv på, da regeringen besluttede sig for at støtte den britiske side i Falklandskrigen.

Som militant antikommunist blev hun berømt for den såkaldte «Kirkpatrick doktrin», der gik ud på, at USA skulle støtte ethvert antikommunistisk regime i verden - deriblandt også de blodige højreorienterede militærdiktaturer.

Senere blev hun medlem af Reagans nationale sikkerhedsråd, hvor hun blev beskyldt for at tage imod bestikkelse, forfalske lydbånd der implicerede sovjetiske styrker i nedskydningen af et sydkoreansk passagerfly i 1983 og være fortaler for en opløsning af Indien. Beskyldninger hun alle nægtede.

I 1985 meldte hun sig endelig formelt ind i det republikanske parti og vendte tilbage til undervisningen ved Georgetown University. Hun blev medlem af den højreorienterede tænketank American Enterprise Institute, og i 1993 var hun med til at stifte den konservative organisation Empower America. Dagen efter angrebet på New York 11. september 2001 opfordrede hun sammen med de andre direktører af Empower America Kongressen til at erklære krig mod «hele det fundamentalistiske islamiske terrornetværk».

A.J.