Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Europa  .  Tyskland
Organisation  .  Bevægelser  .  Parti
Ideologi  .  Socialistisk  .  Reformistisk  .  Socialdemokrati
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 3/6 2008
Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie
Læst af: 22.580
: :
Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)
Left
Rocks
2024-07-22 04:50

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Det tyske socialdemokratiske Parti (SPD) regner sin oprindelse fra året 1863, hvor organisationen Allgemeiner Deutscher Arbeiterverein (ADAV) blev oprettet med Ferdinand Lassalle som præsident. ADAV var præget af Lassalles forestillinger, som kun delvis var afledt af de reelle forhold i Tyskland. I 1869 oprettedes imidlertid det marxistisk influerede Sozialdemokratische Arbeiterpartei Deutschlands (SDAP) med Wilhelm Liebknecht og August Bebel som de førende personer, der stod i snæver kontakt med Marx og Engels. De to partier sluttedes i 1875 sammen i Gotha, men partiets endelige navn, SPD, blev først indført i 1890, da partiet efter 12 års halv-illegalitet opstod igen.

Partiet har i sin snart 150-årige historie gennemgået en udvikling fra et bredt favnende marxistisk influeret parti til et liberalt folkeparti, hvilket har medført flere afskalninger eller splittelser. Den vigtigste var splittelsen under første verdenskrig, da det Uafhængige socialdemokrati (USPD) opstod i 1917. Den hidtil nyeste skete i 2005 med oprettelsen af det venstresocialdemokratiske valgalternativ (WASG), som i 2007 blev slået sammen med det østtyske regionalparti, PDS.

Se i øvrigt: Arbejderbevægelsen i Tyskland.

G.C.