Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Nordamerika  .  USA
Begreber
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 26/4 2023
Læst af: 1.987
: :
Woke
Left
Rocks
2024-04-22 18:05
2024-04-22 11:15

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Udtryk oprindelig anvendt i USA blandt afro-amerikanere som udtryk for bevidsthed og opmærksomhed omkring racemæssig forskelsbehandling og diskrimination. Siden 2013 anvendt af Black Lives Matter bevægelsen for at skabe opmærksomhed omkring politiets hyppige henrettelser af sorte.

Mens udtrykket for afro-amerikanere og venstrefløjen har et positivt og aktivistisk perspektiv, er det for højrefløjen siden 2020 blevet til et skældsord, der anvendes når den ikke er i stand til at formulere konkrete kritikker. Det har fået en status på linie med begrebet Political Correctness i 1990'erne, der af højrefløjen ligeledes blev anvendt som skældsord, når den var ude af stand til at formulere sig.

Woke begrebet kan spores tilbage til det 19. århundrede, men blev formuleret skriftligt i 1938 i folkesangeren Lead Bellys sang Scottsboro Boys, der fortæller historien om 9 unge afro-amerikanske mænd der uden beviser blev anklaget for voldtægt af 2 hvide kvinder i Alabama i 1931. I sangen siger Belly: «I advise everybody, be a little careful when they go along through there (Scottsboro) – best stay woke, keep their eyes open». Med andre ord en opfordring til at være på vagt overfor det hvide USA's racistiske overgreb.

Under borgerrettighedsbevægelsen i 1950'erne og 60'erne fik begrebet en ny opblomstring i den afro-amerikanske befolkning og igen med udviklingen af Black Lives Matter bevægelsen fra 2013. På Twitter opstod hashtag'et #StayWoke. Begrebet blev de følgende år hurtigt udbredt, men ændrede også karakter til at rumme andre former for diskrimination, undertrykkelse og udbytning. I 2016 konstaterede MTV, at Woke var et af de 10 ord teenagere burde kende til. I 2017 ramte ordet Oxford English Dictionary og et par år senere begyndte højrefløjen at bruge det, men i negativ betydning. Højrefløjen gik i gang med at erobre begrebet, for at ændre dets betydning i det offentlige rum fra noget positivt til noget negativt. Medlemmer af det republikanske parti brugte det som hadefuld betegnelse om medlemmer af Demokraterne. Og demokraterne brugte det som nedsættende betegnelse for medlemmer på partiets venstrefløj. I april 2022 fik Floridas højreradikale guvernør Ron DeSantis vedtaget «Stop WOKE» loven, der forbød historieundervisning om slaveri og diskrimination i statens skoler. USA der ellers brystede sig af ytringsfrihed gik i krig mod denne. «The radical left is trying to replace American democracy with woke tyranny», erklærede tidligere præsident Donald Trump i februar 2022. Med «radical left» hentydede han til Biden regeringen, der i europæisk sammenhæng skal søges ude på den konservative højrefløj.

Højrefløjens krig mod Woke blev hurtigt spredt til USA's vasalstater i Europa og Asien. I 2022 erklærede 73% af briterne, at de anvendte begrebet i negativ betydning, mens kun 11% anvendte det i en positiv betydning. I Frankrig oprettede undervisningsminister Jean-Michel Blanquer i 2021 en anti-Woke tænketank. Også i Danmark gik højreradikale debattører i krig mod Woke.

I højrefløjens krig mod Woke er det lykkedes dem at tømme det totalt for indhold, hvorfor den heller ikke er i stand til at definere, hvad det står for. (‘This is Gonna Be One of Those Moments That Goes Viral’: Conservative Pundit Short-Circuits When Asked to Define ‘Wokeness’, 15/3 2023) I højrefløjens dikotome verdensbillede er det gjort det til en generel hadebetegnelse for dem, den ikke kan lide. Der går en lige linie tilbage til McCarthyismens heksejagt i USA i 1950'erne: «Up against the wall motherfuckers».

A.J.

Litteratur

Richardson, Elaine, Alice Ragland: #StayWoke: The Language and Literacies of the #BlackLivesMatter Movement. 2018
Jama, Sofie: Alle brokker sig over woke-kulturen. Men antiwoke-bevægelsen er langt stærkere. Information 17/3 2021
Rose, Steve: How the word ‘woke’ was weaponised by the right. Guardian 21/1 2020
Malaika Jabali, Laura Kipnis, Rebecca Solnit, Bhaskar Sunkara, Thomas Chatterton Williams, Zaid Jilani and Derecka Purnell: We need to discuss the word ‘woke’, Guardian 9/11 2021
Harriot, Michael: War on wokeness: the year the right rallied around a made-up menace, Guardian 21/12 2022
Mudde, Cas: What is behind Ron DeSantis’s Stop-Woke Act? Guardian 6/2 2023
Mahdawi, Arwa: Conservatives hate wokeness. Don’t trigger them by asking what it means. Guardian 16/3 2023