Left Rocks

Browserudgave

Shaath, Nabil

Nabil Shaath
Nabil Shaath

Nabil Shaath (1938-), palæstinensisk politiker og forretningsmand, født i landsbyen Safed af en palæstinensisk far fra Gaza og en libanesisk mor. Ved oprettelsen af Israel emigrerede han samme med sin familie til Ægypten. Efter studier ved universitetet i Alexandria forlod han i 1959 Ægypten for at studere ved University of Pennsylvania i USA. Han vendte tilbage til Cairo i 1965, blev ægyptisk statsborger, for i 1969 at rejse til Beirut for at blive lektor i handelsledelse ved det amerikanske universitet. Siden 1975 har han stået i spidsen for et konsulent, ingeniør og management firma, Team der beskæftiger flere hundrede mennesker i flere arabiske lande. Han har i mange år været medlem af den palæstinensiske befrielsesorganisation Fatah og været nær ven af Yasser Arafat.

Som moderat og pragmatisk palæstinenser knyttede han tidligt bånd med jødiske intellektuelle. Som snedig forhandler spillede han vigtig rolle for PLO i udviklingen af kontakter i USA og under Madrid fredsforhandlingerne i 1991-92. Han var på dette tidspunkt ansvarlig for kontakterne mellem PLO's ledelse i Tunis og den officielle palæstinensiske delegation ledet af Haïdar Abdel Shafi. Han spillede en mindre rolle i den proces der i 1993 førte frem til Oslofredsaftalen. Han var forfatter til det palæstinensiske udkast til Oslo aftalen, og derefter stod han i spidsen for de forhandlinger, der førte til Gaza-Jericho autonomi aftalen (Oslo I).

I 1994 blev han medlem af det palæstinensiske selvstyre som planlægnings- og international samarbejdsminister. Han blev valgt til den palæstinensiske lovgivende  forsamling (PLC) i januar 1996 på Fatahs liste, og står fortsat i spidsen for sit ministerium.

A.J.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 1/5 2002

Læst af: 19.206