Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Asien  .  Mellemøsten  .  Saudi Arabien
Ideologi  .  Religion
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 6/10 2003
Læst af: 44.984
: :
Wahabisme
Left
Rocks
2024-07-14 12:28
2024-07-13 08:30

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Wahabisme, puritansk sunni-orienteret retning indenfor islam, statsreligion i Saudi Arabien. Den var det første større moderne udtryk for islamisk opvågnen i de arabiske lande i det 18. århundrede, og gav inspiration til mange politisk-religiøse bevægelser, der kæmpede mod den tyrkiske dominans og de europæiske landes forsøg på at trænge ind i den arabiske verden.

Retningens grundlægger, Mohamed Ibn Abd-al-Wahab, blev født i 1703 i Riyadh, Saudi Arabien. Han forkyndte en kompromisløs udgave af islam, og fortolkede koranen i dens strengeste form. Han rejste sig mod det moralske forfald og udenlandske indflydelse, og konverterede Mohamad Ibn-Saud fra Dehriya. Denne etablerede sig hurtigt som monark over Nedj. Hans efterfølgere erobrede størstedelen af hvad der i dag er Saudi Arabien. De vendte sig mod enhver form for tilbedelse og ødelagde i 1802 templerne i Kerbala (shiitisk by i det værende Iraq), i 1803 Mekka og i 1805 Medina. I 1811 blev de imidlertid slået af en hær under ledelse af den egyptiske osmanniske hersker Mehemed Ali, der handlede på vegne af Tyrkiet og var udstyret med europæiske våben. Konsekvensen var, at islams hellige byer kom under osmannisk styre.

Wahabismen var dog fortsat en stærk kraft i den arabiske halvøs indre, hvor den var baseret på kriger-præster, Ikhwanerne (arabisk: brødrene). Det var først i starten af det 20. århundrede, at erobringen af det indre af halvøen blev indledt, anført af Ibn Saud. Efter erobringen af Hedjaz og de hellige byer Mekka og Medina - der sendte Hashemiter familien i eksil - førte Wahabismen i 1932 til grundlæggelsen af kongedømmet Saudi Arabien. Dette var kun muligt for Ibn Saud ved at eliminere de Ikhwaner, der var imod indførelsen af enhver form for moderne styre og enhver forhandling.

Wahabismens indflydelse på islam har været meget betydningsfuld - især gennem det Muslimske Broderskab - og er fortsat frem til vore dage. Den er det religiøse grundlag for det saudiske kongedømme og for beduiner samfundet, hvor den er en erstatning for det manglende nationale tilhørsforhold. Den eneste anden Wahabi stat er Qatar

A.J.