Kategorier dette opslag er registreret under:
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 1/5 2001
Læst af: 50.880
: :
Davis, Angela Yvonne
Left
Rocks
2024-07-24 04:56
2024-07-23 05:02

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Angela Davis
Angela Davis

Angela Yvonne Davis (1944-) var en af 68-oprørets frontfigurer i USA. Hun voksede op i Birmingham, Alabama, i et sort middelklassemiljø med tilknytning til det amerikanske kommunistparti. Hun studerede ved Brandeis University og senere Göthe-instituttet i Frankfurt, Vesttyskland, hvor hun studerede hos bl.a. Habermas og Adorno. I 1967 afbrød hun studierne og vendte hjem til USA for at deltage i de sortes kamp mod fattigdom og racisme.

Davis blev i 1969 ansat som lærer i filosofi ved University of California og kom hurtigt med i sorte, militante organisationer, der bl.a. arbejdede for at sætte søgelys på det nordamerikanske fængselssystem og det store antal sorte politiske fanger i USA. Samme år blev hun afskediget som universitetslærer - angiveligt pga. medlemskabet i det nordamerikanske kommunistparti. Tre måneder senere - i august 1969 - begyndte den store menneskejagt på hende. Angela Davis var anklaget for at have købt våbnet, der blev brugt i et gidseldrama i Marin County - angiveligt startet for at få løsladt tre sorte fanger i Soledadfængslet. Davis sad indespærret i 15 måneder, mens anklagemyndigheden samlede vidner til det, der var planlagt at skulle blive et vellykket justitsmord på en, der havde den frækhed både at være kvinde, kommunist og sort aktivist. Angela Davis blev til sidst løsladt mod kaution. For øvrigt som den første sorte politiske fange i USA. Løsladelsen skyldtes især det stærke opinionspres, der efterhånden opstod til fordel for Davis verden over.

Angela Davis like etter at hun var tatt av FBI
Angela Davis umiddelbart efter at hun var blevet arresteret af FBI i New York, den 13. oktober 1969, efter tre måneders flugt.

Den 5. januar 1971 blev retsprocessen mod Davis indledt. Med udelukkende en hvid jury og en sindrigt konstrueret anklage så det ud til, at dødsstraf eller livstidsfængsel var sandsynlig. Imidlertid viste det sig, at anklagemyndighedens vidner modsagde hinanden og sagen smuldrede. Davis blev frikendt på alle punkter. Men Ronald Reagan, som dengang var guvernør i Californien svor, at Angela Davis aldrig mere skulle komme til at undervise ved noget californisk universitet. I 1995 blev hun imidlertid ansat ved universitetet i Santa Cruz som professor i idehistorie.

Hun var frem til begyndelsen af 1990'erne medlem af USA's kommunistparti og stillede op som partiets vicepræsidentkandidat i 1980 og 84. I dag er hun medlem af organisationen Critical Rescistance - en af de drivende kræfter i kampen mod det fængsels-industrielle-kompleks.

Angela Davis var i 1971 medforfatter til bogen «If they Come in the Morning», i 1972 udkom selvbiografien «An Autobiography», i 1981 udgav hun «Women, race and class» som var en af de bøger der satte gang i diskussionen om tripple oppression i USA - at undertrykkelse ikke kun er et spørgsmål om klasse, men også køn og race.

T.L.