Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Asien  .  Mellemøsten  .  Israel
Ideologi  .  Religion
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 1/5 2002
Læst af: 35.692
: :
Sefardiske jøder
Left
Rocks
2023-11-27 19:13

Zionismens terror mod Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

STOP ISRAELS, USA's og EU's FOLKEMORD I GAZA!
STOP ISRAELS KRIGSFORBRYDELSER!

I 1943 nedkæmpede den nazistiske besættelsesmagt oprøret i den jødiske ghetto i Warzawa, myrdede 20.000 og fordrev 36.000.

I 2023 har Israel indledt et folkemord i Gaza, har iflg. EuroMed myrdet over 20.000 civile (heraf 9.000 børn). Dertil kommer titusinder, der fortsat er begravet i ruinerne fra Israels terrorbombardementer. Dets hensynsløse angreb på hospitaler, skoler, flygtningecentre, moskeer, kirker, FN ansatte, journalister og civile er uden sidestykke i verdenshistorien. Israels folkemord-medskyldige i USA og EU taler om Israels ret til at 'forsvare sig'. Folkemord er ikke forsvar. David Hearst er jøde. Halvdelen af hans familie blev dræbt under Holocaust. Han er chefredaktør for Middle East Eye. I dette 11 minutters klip piller han myten om Israels ret til selvforsvar fra hinanden: Israel og myten om 'selvforsvar'. Det handler ikke om 'selvforsvar' men om udryddelse af et andet folk - palæstinenserne.

Israel har siden 9/10 underkastet Gaza en total blokade. Ingen fødevarer. Intet vand. Ingen strøm. Ingen olie. Målet er at myrde hele befolkningen ved hungersnød og død af tørst. Det er folkemord. Israels krigsminister benyttede samtidig lejligheden til at betegne palæstinenserne som dyr. Samme betegnelse nazisterne brugte om jøderne i 1930'erne.

Israel har siden 7/10 kastet 30.000 bomber over Gaza, bombet hospitaler, skoler, moskeer, kirker, hele boligkvarterer og drevet over 2 mio. på flugt.

Apartheidstaten Israel har siden 7/10 dræbt 10 gange så mange civile i Gaza som der er dræbt i Ukraine de sidste 12 måneder (OCHCR).

FN's Generalforsamling krævede 27/10 øjeblikkelig humanitær våbenhvile og respekt for krigens love. Det var det globale syd mod de uciviliserede krigsmagere i nord. 120 stater stemte for resolutionen, mens USA, Israel og 12 andre lande stemte for fortsat folkemord. 45 lande, deriblandt Danmark undlod at stemme. De støtter også Israels fortsatte folkemord i Gaza.

FN's nødhjælpsorganisationer og de internationale menneskerettighedsorganisationer har forsøgt at overtale USA og EU til våbenhvile, for det er dem der leverer våbnene og den politiske opbakning til folkemordet. Forgæves. Derved gør USA og EU sig medskyldige i folkemordet jvf. 4. Genevekonvention.

Israel + USA + EU = Folkemord

Bryd censuren i Danmark: Følg udviklingen på Al Jazeera Følg udviklingen på DemocracyNow Følg udviklingen på Electronic Intifada

Støt Læger uden Grænsers arbejde i Gaza. Læger uden Grænser har måttet trække sig ud af det nordlige Gaza pga. Israels fortsatte terror.

Efter at muslimernes sidste bastion i Spanien, Granada, i 1492 blev erobret af de kristne, udviste de katolske konger alle jøder fra landet, og efterfølgende også alle muslimer. Efterkommerne af jøderne fra Spanien (og Portugal) kaldes Sephardim, der stammer fra det hebræiske ord Sepharad, der betyder Spanien. De udviste jøder slog sig ned langs hele Middelhavskysten - fra Marokko til Egypten, fra Palæstina til Tyrkiet, fra Grækenland til Italien, men overvejende blandt de lokale samfund af orientalske jøder. Mange af deres efterkommere taler fortsat Ladino - en spansk dialekt blandt med hebræiske ord.

Trods det at faktisk er forkert, anvendes ordet Sephardim i dag også om orientalske jøder (hebr. Mizrahim) fra de muslimske lande. Generelt deler de to jødiske grupper da også de samme ritualer, sædvaner og love, der adskiller dem fra de Jiddish talende Ashkenazi jøder fra Europa. I Israel har de deres egne religiøse organisationer og deres egen overrabbiner.

Da det zionistiske projekt i 1880 blev lanceret i Palæstina, udgjorde de sefardiske jøder hovedgruppen af den lokale jødiske befolkning, og de var stærkt mistænksomme overfor zionismen og Ashkenazi indvandrerne. De blev efterhånden marginaliseret som følge af den massive indvandring af Ashkenazi jøder, og udgjorde i 1948 kun 20% af den jødiske befolkning i Israel. I 1948-57 indvandrede imidlertid 567.000 sefardiske jøder fra især Marokko, Yemen og Egypten.

Som følge af deres højere fødselsrate kom de allerede i 1960'erne til at udgøre den største gruppe blandt jøderne i Israel. Individuelt kunne sefardiske og orientalske jøder opnå betydningsfulde poster, men magten var fortsat solidt koncentreret blandt Ashkenazierne, og nogle sefardiske jøder klagede over åbenlys diskrimination indenfor de sociale, økonomiske og uddannelsesmæssige områder. I starten af 1970'erne dannede de protestbevægelsen de Sorte Pantere, der var en kopi og navngivet efter Black Panthers i USA, men bevægelsen fik ikke større tilslutning ved valget i 1973.

Samme år sluttede højrefløjen sig sammen i Likud partiet under ledelse af Menachem Begin, og han spillede effektivt på den sefardiske utilfredshed med Arbejderpartiet, hvilket banede vejen for Likud valgsejren i 1977. Løfterne til de sefardiske jøder blev dog hurtigt glemt. Konsekvensen blev, at sefarderne selv gik i gang med dannelsen af politiske partier - efter enkelte fejlslagne forsøg efter selvstændigheden i 1948. Det første parti, Tami, blev dannet i 1981, men den mest succesfulde sefardiske partidannelse er fortsat Shas, der blev dannet i 1984. Det blev ledet af den kontroversielle marokkansk fødte Aryeh Deri, der har været involveret i økonomiske skandaler og skandaler omkring stemmekøb. I 1993 blev han tvunget til at trække sig tilbage fra indenrigsministerposten efter korruptions beskyldninger. Partiets spirituelle leder er den tidligere sefardiske overrabbiner Ovadiah Yosef. I 1995 brød det prominente sefardiske Likud medlem, tidligere udenrigsminister David Levy med partiet og dannede sit eget parti.

Trods det forhold, at de sefardiske jøder generelt er mere moderate i spørgsmålet om fred med arabere og palæstinensere og at Shas er et ikke-zionistisk parti der vender sig imod koloniseringen af de besatte områder (bortset fra Østjerusalem), så sluttede Shas sig alligevel til den Likud ledede koalition under Benjamin Netanyahus ledelse i 1996.

Efter den massive indvandring af jøder fra det tidligere Sovjetunionen og Østeuropa fra slutningen af 1980'erne, har de sefardiske jøder atter mistet flertallet blandt den jødiske befolkning. Trods dens aktive deltagelse i politik og regering, er det sefardiske samfund i Israel fortsat underpriviligeret, og forholdet til Ashkenazierne præget af konflikter.

A.J.