Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Asien  .  Mellemøsten  .  Israel
Ideologi  .  Religion
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 1/5 2002
Læst af: 42.630
: :
Ashkenazi jøder
Left
Rocks
2024-07-14 12:28
2024-07-13 08:30

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Ordet Ashkenazi stammer fra det gamle hebræiske ord Ashknaz, der oprindelig betegnede Skyterne - et tyrkiske folk fra Sortehavet - og blev senere anvendt af de centraleuropæiske jøder som betegnelse for «Tyskland». I sin bredere nutidige betydning anvendes det om jøder fra Central- og Østeuropa under et, hvoraf de fleste taler Jiddish (tysk blandet med hebræisk og slaviske udtryk).

Ashkenazi gruppen adskiller sig både i sprog og religiøse ritualer fra de sefardiske jøder, der er jøder fra Spanien, Portugal samt de muslimske lande i Mellemøsten og Nordafrika. Selvom flertallet af jøder der blev myrdet i Holocaust under 2. Verdenskrig var Ashkenazi, så vurderes det at omkring 80% af verdens jøder er Ashkenazi, hvoraf flertallet lever i USA, Israel og Frankrig.

Zionismen opstod som ideologi i Østeuropa, og havde sit tyngdepunkt blandt Ashkenazi jøderne, der i 1948 udgjorde 80% af den jødiske befolkning i Israel. Dette tal faldt til under 50% efter indvandringen af sefardiske jøder fra Magreb området i Nordafrika og Lilleasien, samt orientalske jøder fra især Iraq, Yemen og Syrien. Med masseindvandringen af (Ashkenazi) jøder fra det tidligere Sovjetunionen og Østeuropa fra slutningen af 1980'erne, steg Ashkenazi'ernes andel af den jødiske befolkning i Israel dog atter til over halvdelen.

Frem til 1977 var politik i Israel domineret af Arbejderpartiet, der historisk overvejende bestod af Ashkenazi jøder, og som sit havde den zionistiske bevægelse som sin oprindelse. I protest mod 30 års dominans fra Arbejderpartiet og den dårlige sociale situation de stod fastlåste i, stemte stadig flere blandt de sefardiske og orientalske jøder på Likud partiet. Det førte i 1977 til det historiske nederlag for Arbejderpartiet under ledelse af Yitzhak Rabin, og til dannelsen af den første israelske højrefløjsregering under ledelse af Menahem Begin. Trods kortvarige gensyn med regeringsmagten - i 1992 under ledelse af Yitzhak Rabin og i 1999 under ledelse af Ehud Barak - så er Arbejderpartiet og dets sociale basis blandt Ashkenazi jøderne præget af politisk tilbagegang til fordel for religiøse, højrefløjs og orientalske partier.

A.J.